Oracle HRMS Interview questions & material

1) The differece between both secured views and non secured views is :
Ans :
1.Secured views display information only for the current period 2.Unsecured views is used to get the information from the entire rows 2)What are Date Track Tables?
Ans : Every update in the Table, we will save the change in the form of a Record to provide the facility to find the information at any point of time. These tables are post fixed by _F APIs in HRMS API are used in HR to insert the data into the Base tables. As its very secured system, the user does nothave the facility to copy the data directly into the Base tables.When we write the inbound interfaces / use WebAdI, the systems will use the APIs to store the data into system.The API are published by oracle with number of parameters.The different types of parameters are IN / INOUT / OUT.Of these parameters few are mandatory, with out which the process wont complete.Generally when we use API we give data for : Object Version Number, Effective Date, P_Validate HR_EMOYEE_api ex: hr_employee_api.create_employee hr_PERSON_api hr_organization_api Ex: hr_organization_api.create_organization hr_applicant_apI hr_assignment_api 3)What is the Data Track?
Ans : It is used to maintain record history by creating a new record when the date track mode is UPDATE and override on the existing record when the Data track mode is CORRECTION. The value of the Data track record depends on the date Tables ending with _F are date track tables To control data tracked rows, every Date Track table must include Effective start date and Effective end date. The effective start date indicates when the record inserted The effective end date indicates when the record updated or deleted. 4)What is costing ?
Ans : Costing: Recording the costs of an assignment for accounting or reporting purposes. Using Oracle Payroll, you can calculate and transfer costing information to your general ledger and into systems for project management or labor distribution. 5)What are six validation types ?
Ans : Validation types:
  • Independent
  • Dependent
  • None
  • Pair
  • Special
  • Table

6)What are the various levels where you can Set up Payroll Costing Accounts?Which levels take the highest precedence? Assume Labor Distributions is not implemented
Ans:
Element Entry => Highest
Assignment => Second Highest
Organization => Third Highest
Element Link => Fourth Highest
Payroll => Fifth Highest

7)Which elements you link openly in Payroll?

Ans : Worker's Compensation and Vertex (Vertex is a third party software to calculate US Canadian taxes) using Quantum files. (It is part of Vertex software which will be updated as and when the tax and legal rules are changed by the US/Canadian Government. So we keep getting the Vertex patches to bring Quantum files with the up to date tax rules and conditions)

8)What is the Element?

Ans : It is a Data Structure which is used to hold information for both Human Resources and Payroll.
In Human Resources elements may represents compensation types including Earnings such as Salary, Hourly Wages and Bonuses.
In Payroll, elements constitute all the items in the Payroll run process.

9)What are the Element Entry Concepts?

Ans : Recurring ? Recurring Entries can exists over many Payroll periods
Non-Recurring ? Non-Recurring Entries are valid for single Payroll period only.
What are the types of Element Entry?
There are four types
Normal Entry
Override Entry
Additional Entry
Adjustment Entry
--Additive Adjustment
--Replacement Adjustment
--Balance Adjustment

10) How do you Debug a Fast Formula?

Ans :You can create a message variable in Fast Formula.
This message variable must also be registered as a Formula Result( In Formula Result Rule window).

11)What is the Element Link?

Ans : Links identify one or more assignment components that must be included in an employee's assignment for them to be eligible.Elements can, but they don?t have to, be linked by: Organization GroupJob PositionGrade
LocationEmployment Category (i.e., Fulltime-Regular, Part-time-Regular) Payroll Salary Basis.

12) What are processing types of element?

Ans :Elements are nothing but the components of the salary.

For Example: Basic Salary, House Allowance, Transport Earning, Bonus, Loan Recovery etc.

There are 2 types of Processing

1. Recurring: if an entry of this element applies in every period until the entry is ended

2. Non Recurring: if an entry applies in one pay period only.

13)Do we track vacancy history?

Ans : iRecruitment does not track changes to the vacancy. If changes to a field are to be traced use the Audit capability in APPs.

14) What is the difference between per_people_f and per_all_people_f

Ans: PER_PEOPLE_F is a secured view on top of PER_ALL_PEOPLE_F. The secure view uses an API hr_security.show_person.
This API internally checks for an entry in table PER_PERSON_LIST for the logged in person's security profile. A concurrent
program named "Security List Maintainence program" will insert records in PER_PERSON_LIST

15)What is the difference between having personalization at function level rather than form level?

Ans : A Form can have multiple functions. Having the personalization at function level limits the scope of the personalization. For example in
Inventory for both ,Master Item form and Organization Item form uses same form named INVIDITM where as both have different functions linked to them.

16 )What are limitations of forms personalization when compared to CUSTOM.pll?
Ans :
1. Can't create record group queries, hence can't implement LOV Query changes.
2. Can't make things interactive, i.e. can't have a message box that gives multiple choices for example Proceed or Stop etc.

17)What is Report Busting?

Ans : Reports bursting offers you to deliver a single report to multiple destinations simultaneously. It offers you to create multiple reports out of one single report model.
For example, you can create just one employee report for all your departments and send an email with a PDF-attachment containing the report to each manager. Each report would contain only the relevant department information for that particular manager. Using the reports bursting functionality will reduce the overhead since you will only have a single data fetch and report format.
Normally this feature is used by payroll section to send the salary slips to every employee according to his current earning.

18)How to rehire a terminated employee after a certain time period.
Ans :
1. Set your effective date to the new hire date and query the ex-employee in the People window.
2. In the Type field, select Employee. The Hire Date field displays your effective date.
3. Save your work.

19)How we can create employee number in any specific format?

Ans : Through fast formula we can do. When we create business group, we configure the employee number generation method. Normally it is kept as automatic but if we want, we can select the Manual method and can write code in fast formula of the type .Person Number Generation.

20)What are the mandatory parameters passed to the concurrent program ?

Ans : There are two mandatory parameters that need to be pased for all the procedures called
1.ERRBUFF
2.RETCODE
Note : The retcode has three values returned by the concurrent manager
0 Success
1 Success with warning
2 Error

21`)What is Soft Coded Key Flexfield

Ans :This key flexfield holds legislation-specific information. The legislation of your Business Group determines the flexfield structure that you see.Each localization team defines a flexfield structure and uses qualifiers to define the level at which each segment is visible. Therefore, you may be able to enter information specific to your legislation at one or more of the following levels:
Business Group - Organization window
Payroll - Payroll window
Employee Assignment - Assignment window


22)How many types of fast formulas are there in hrms?

Ans : There is long list of fast formula types available, but their usage depends on relevant module. e.g Oralce Payroll is used for payroll calculation, Element Skip for skipping the element based on some criteria, Appraisal line scoring for calculation Appraisal line score for each competency, User Table Validation for validation of table values while entered.

23)What is difference between flexfield qualifier and segment qualifier?

Ans :Flexfield qualifies identifies the segment of a key flexfield (like any segment in accounting key flexfield can be natural account) whereas segment qualifier identifies the values for a segment (like posting allowed, budgeted allowed is segment qualifier for a segment in accounting flexfield).

24)What are the minimum classifications to create a Business Group?
Ans : 
    Business Group
      GRE/Legal Entity
        HR Organization

        SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
        Ċ
        View Download
        Oracle HRMS material,HRMS material PDF  4963k v. 1 Apr 19, 2015, 11:18 PM Keylabs training